Tips för att tvätta kläder mer hållbart

Få kläderna att hålla längre med våra tips på hur du tvättar mer hållbart.

Tvätta hållbart tvätta ekologiskt

Att vi ska shoppa mer hållbart har vi ej missat. Men för att kläderna även ska hålla längre gäller det att vi också tar hand om dem på rätt sätt.

Använd tvättpåse

Tvättpåsen är värd att användas av flera viktiga aspekter. Skyddar dina känsliga plagg för slitage, skador och ludd. Men även trumman i din tvättmaskin. De känsligaste plaggen är strumpbyxor och underkläder, specifikt bh:ar med bygel som lätt kan fastna i trumman. Men också andra plagg såsom strumpor för att slippa leta i tvättmaskinens skarvar eller glömma en av dem. Och även plagg i känsliga tyger eller med hängande detaljer.  

Tvätta utan sköljmedel

Att använda sköljmedel är för de flesta hushållen en ren vana, samtidigt som man förknippar den goda doften med ren tvätt. Men för att tvätta ur ett mer hållbart perspektiv och samtidigt förlänga livslängden på dina plagg så ska vi ge dig ett hett tips. Undvik sköljmedel både för dig och miljöns bästa.

Något som många kanske inte vet är att sköljmedel är en kemikaliebomb. Det kan gömma sig kemikalier som inte är bra för huden.
Kläderna blir oftast mjuka och det är för att små plastpartiklar, polymer från sköljmedlet sätter en hinna på tygets fibrer och lägger sig på tygets yta och då binder fukt från luften. Därför blir kläderna alltid så mjuka för de aldrig blir riktigt torra. Det tar bort statisk elektricitet från syntetiska kläder samt att klädernas andningsförmåga och prestanda försämras.

Naturligt sköljmedel

Ättika har samma funktion på kläderna som sköljmedel men som en bättre valmöjlighet. Fördelar med ättikan är dock att det håller tvättmaskinen ren och fräsch samtidigt som tvättmedelsrester som kan irritera huden på oss människor försvinner. Här är ett hett tips från oss till dig, som fortfarande vill att kläderna ska dofta efter en tvättning. Ett recept på naturligt sköljmedel.

Du behöver:
3 dl Ättika
10 dl uppkokt avsvalnat vatten
Ca 10 droppa eterisk olja (levande, eucalyptus)

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en glasflaska. Skaka ordentligt innan användning för att fördela den eterriska olja. Tillsätt sedan cirka 0,25 dl till en tvättning.
And that´s it.

Behåll tvättlappen

Ja.. även om du så gärna vill ta bort den där tvättlappen som kliar eller bara är allmänt störande så finns den där av en anledning. Se till att ta till dig av informationen och läs noga vad som gäller för varje plagg. Övning ger färdighet och tillslut kommer du få bättre koll på vilka material som behöver extra mycket vård i tvätten. Genom att följa varje materials tvättinstruktioner kommer kläderna slitas mindre och hålla betydligt längre!

💡
Sist men inte minst. Enkla tips som alla vet men lätt "glömmer" bort. Fyll tvättmaskinen, var sparsam med tvättning om kläderna inte är riktigt smutsiga, lufttorka mer och torktumla mindre, vädra mer och tvätta mindre.