Julgran - plastgran eller riktig gran?

Nu när julen närmar sig kan det vara bra att tänka på val av julgran, väljer du plastgran eller riktig gran? Vi har listat viktig fakta som kan vara bra att ta med i beräkningen innan du gör ditt val.

Julgran - plastgran eller riktig gran?

Äkta gran som sprider juldoft eller plastgran så att du slipper barren, vad väljer du? Detta är en fråga som kan dela svenskarna. Det går att argumentera för båda granarna men ur miljösynpunkt finns det egentligen bara ett svar.

Hur stor miljöpåverkarn har julgranen? Natur vs plastgran

Naturgran:
Detta är den punkten som skiljer de båda julgranarna åt allra mest. Ur miljösynpunkt är en svensk rödgran det absolut bästa alternativet. Den behöver inte så mycket konstgödsel och bekämpningsmedel som exempelvis kungsgranen. Bäst är om du har tillgång att gå ut och hugga ner din egna gran. Men känner du inte markägaren så är detta rent av ett brott. Så har du inte sån tur blir det näst bästa alternativet en KRAV-gran. En icke-ekologisk gran kan innehålla upp till 54 olika bekämpningsmedel som är tillåtna, så satsa på en gran med KRAV-märkning.

Plastgran:
Allra sämst ut miljösynpunkt är plastgranen. Den kan i värsta fall innehålla både pvc och ftalater. Dessa kemikalier kan vara både cancerframkallande, hormonstörande och även störa fortplantningen. Flera av dessa ämnen är sedan 2015 förbjudna inom EU men väldigt många plastgranar är tillverkade i Kina och där är användningen inte reglerad. En plastgran har med andra ord troligtvis fraktats långt med båt eller flyg. Har du dock redan en plastgran så är det bästa att behålla den då den största skadan, tillverkning och transport, redan är skedd.

Hur återvinner du en julgran? Natur vs plastgran

Naturgran:
I vissa kommuner anordnas särskild uppsamling av julgranar. Stockholm stad hade förra året hela 49 fasta uppsamlingsplatser, toppen tycker vi! Alla julgranar som samlas in återvinns och omvandlas till fjärrvärme och biokol. Senaste åren har det också sänkt ner granar i våra sjöar och vatten, detta ska hjälpa skapa lekområden och hjälpa fiskar att lägga sin yngel.

Plastgran:
Plastgranen är framförallt farlig vid tillverkningen, men även vid förbränning på återvinningsstationen. En plastgran kan även den ge lite energi när den eldas upp, men den är tillverkar av råolja som ytterligare ökar utsläppet av växthusgaser.

Hur mycket skötsel kräver en julgran? Natur vs plastgran

Naturgran:
Vi vet att man kan känna sig ivrig över att få in sin nyköpta gran! Men vill du ha en gran som håller länge så gör du rätt i att låta granen mellanlanda i garage eller balkong först för att successivt vänja sig vid temperaturförändringen. Ge gärna granen ett nytt rakt snitt innan du ställer den i granfoten, den vill inte ha en spetsig granfot utan en platt så den inte blir skadad på sidorna. Men egentligen så är regel nr 1 vatten! Vattna, vattna, vattna och låt aldrig din gran torka ut, då kan du njuta av din gran i många veckor framöver.

Plastgran:
En plastgran kräver minimal skötsel under tiden den står framme. Men under årets övriga månader behöver du ha den någonstans. Tänk på att ha en plats till förvaring redan innan du köper din plastgran, så att du inte slänger den efter ett år utan faktiskt använder den i flera år framöver.

Hoppas vi nu gjort det aningens lättare för dig att välja julgran. Landar valet på en plastgran så kan dessa punkter leda dig till rätt köp:

  1. Använd din plastgran i många år.
  2. Om du mot förmodan behöver göra dig av med granen - skänk den eller åk med den till återvinningen.
  3. Köp en plastgran som är tillverkad i EU så undviker du att köpa en gran som fraktats runt jorden och som innehåller giftiga ämnen.
  4. Titta efter bättre plastbenämningar. Plasterna i den här gruppen anses mer trygga att använda:
    - Polyeten (PE) med märkning nummer 2 och 4.
    - Polypropen (PP) nr 5.
    - Polylactic acid eller bioplast (PLA, nr 7).

Vi på Bencha önskar dig en fin jul!🎄