Så tar du hand om dina kläder

Få dina kläder att hålla längre genom att ta hand om dom på rätt sätt. Läs våra tips på hur du tar hand om allt från denim till ull och satin.

Ta hand om kläder - tvätta jeans, tvätta ull, tvätta siden

Få dina kläder att hålla längre genom att ta hand om dom på rätt sätt. När du tar tillvara på de kläder du redan har gynnar de både din plånbok och vår miljö. Vissa plagg och material kan vara svårare att sköta om. Här tipsar vi om hur du tar vara på dina jeans, badkläder samt plagg i ull, kashmir och satin.

Denim - Ta hand om och tvätta jeans

Majoriteten har ett par favoritjeans i garderoben och det är oftast ett par jeans man vill kunna använda flera år framåt. Risken med jeans är att de bleks desto mer du tvättar dom. För att undvika det ska du tvätta så sällan du kan och om du ska tvätta är ett bra tips att vända jeansen ut och in samt tvätta på låg temperatur.

Var uppmärksam om plagget har en lapp där det står "Colour may run" då det menas att de lättare färgar av sig på mot ljusa möbler eller textiler.

Badkläder - Så tvättar du badkläder

Badkläder kan vara svåra att få att hålla i längden och det blir ofta att man köper nya till kommande badsäsonger. För att inte behöva göra det ska du tänka på att alltid skölja av badkläderna efter användning och försöka torka av dem innan du packar ner i väskan. Något du inte ska göra är att låta de torka i direkt solljus då det påverkar plaggets kvalité, liksom kulör, negativt.

Ullplagg - Ta hand om och tvätta ull

Klädesplagg i ull är ofta ömtåliga och tas det hand om på fel sätt kan det krympa och noppra. Försök att inte tvätta plagget för ofta, ibland räcker det med att vädra det. Behövs det verkligen tvättas? Följ tvättråden noga. Oftast är det handtvätt på ullplagg så länge tvättråden inte säger något annat. Tänk på när du handtvättar ditt ullplagg att inte gnugga det eller dra ut det när det är fuktigt. Krama istället försiktigt ut vattnet och lägg plant på en handduk för tork.

Kashmir - Tips när du tvättar kashmir

Kashmir är ett material som kan tvättas både för hand och i maskin, det är alltid viktigt att kolla skötselråden innan du tvättar. När du tvättar kashmir i maskinen bör du välja ullprogrammet med kort tvätt utan centrifugering och det får aldrig vara högre än 30 grader i temperaturen. Försök använd tvättpåse, ett bra tvättmedel utan kemikalier och undvik sköljmedel.

Satin - Så tvättar du satin

Satin är en textil som bör köpas med varaktigt förhållande i åtanke. Det lätta naturmaterialet i satin är otroligt skönt och andas bra. För att behålla det ömtåliga materialet i sin rätta form bör du tvätta de med ett tvättmedel anpassat för satin. Du kan också tänka på att det funkar jättebra att vädra plagget för att minska tvättning av materialet.